Door Helga van der Hart
Picture this
Onze zoon, bijna 13 jaar, zijn leven bestaat vooral uit Instagram, Minecraft, Fortnite. Oh ja, naast zijn bestaan in het cellencomplex waar hij elke dag naar toe moet (mam, als je het goed beschouwt, is de school gewoon een cellencomplex hè!…). Heb je een beetje een beeld inmiddels?
Een gesprekje met mijn zoon op een doordeweekse dag in juni
Een van de genietmomenten (over het algemeen dan ;-)) is dat we doordeweeks met z’n allen aan tafel ontbijten. Deze zonnige dag was Pascal al op pad, dus had ik dit ritueel met de kids, met een gesprek dat als volgt verliep:
Zoon: | ‘Mam, ik heb echt weer zin in de wintersport’ |
Ik: | ‘Leuk, dat duurt nog wel even. Ik heb je wel een app gestuurd om in de zomer skilessen op de borstelbaan te nemen. Dat is tenminste wat sneller dan de skivakantie’ |
Zoon: | ‘Oh ja? Wanneer heb je dat gestuurd?’ |
Ik: | ‘In de meivakantie toen je aan het vissen was’ |
Zoon: | ‘Oh, dat lees ik niet hoor. Als mensen me willen spreken of iets tegen me willen zeggen, moeten ze dat gewoon rechtstreeks doen’ |
Ik: | Inwendig moet ik grinniken en zei: ‘papa vindt WhatsApp ook geen communicatiemiddel’. * |
Zoon: | ‘Ik dus OOK niet!’, zei hij vervolgens uit de grond van zijn hart, met zelfs zijn hand op zijn hart. ‘Ik gebruik die app ook niet, alleen die spam-appgroep uit mijn klas scroll ik af en toe door, maar ik reageer nergens op.’ |
* Niet zo lang geleden kreeg ik vanuit verschillende hoeken (vrienden, familie) weer eens de reactie (ja, dat was niet de eerste keer): ‘Jouw man reageert ook nooit op de app’. Nu is dit voor mij overigens geen nieuws hoor. Wij hebben thuis altijd het grapje dat als ik een app van Pascal krijg of als hij me belt, er iets aan de hand is. Maar goed, later gaf ik hem dit terug, waarop hij reageerde: ‘Voor mij is WhatsApp ook geen communicatiemiddel, ik kan daar niks mee’. Zo vader, zo zoon. 😉
Die avond
Tja, je bent coach of niet, sorry hiervoor. Moest ik dit natuurlijk toch eens duidelijk krijgen met man en zoonlief. En stelde ik vervolgens de vraag: ‘ Op welke manier moet ik dan iets in de app zetten om wel antwoord te krijgen?’. Waarop unaniem het antwoord kwam: ‘Niet dus’. Goed, terug in mijn hok. Laat ik nou net die app superhandig en praktisch vinden. Ik gebruik de app juist om iets in de ether te slingeren, zodat het uit mijn systeem is. Blijkt dat het in de gevallen richting mijn man en zoon, wel uit mijn systeem is, maar dat het helemaal niet in een ander systeem is gekomen ;-).
Kijk, dat verklaart een hoop!
Communicatie, hoe zit dat nu toch?
Ach, we weten natuurlijk allemaal dat we verschillende behoeften hebben als het gaat over communicatie. Niet gezegd dat dit daarom dus makkelijk is, zo blijkt maar weer uit bovenstaande. Om een klein beetje helderheid te scheppen, hierbij een (op Human Dynamics gebaseerd) overzicht om de communicatie een stapje verder te helpen. De communicatiebehoeften van mijn zoon en man (mentaal–fysiek) en mijn behoefte (emotioneel–fysiek), zijn dus heel verschillend…. Wat helpt jou het meest? Laat het vooral even weten.
Dit moet je van me weten in communicatie
* Ah, de manier waarop ik de app gebruik past hier niet zo lekker bij 😉
De reactie van mijn zoon
Toen mijn zoon lucht kreeg van dit blog, was zijn reactie: ‘mam, dit is gewoon privacyschending’ ;-). Op de vraag of ik het goed kon maken door zijn Instagramaccount door jullie te laten liken (‘zoon, weet dat dit blog wel door bijna 1000 mensen gelezen wordt hè’ – hij zou zomaar in een keer zijn Insta-doel bereikt kunnen hebben) was zijn reactie: ‘Echt niet, ik voeg alleen mensen toe die ik ken’.
O.k., I’ve got it, maar toch bedankt zoon, dat ik dit voorbeeld mocht gebruiken!
Interessant? Je kunt ons vinden via www.verschilspecialisten.nl.
Beste Helga en Mara,
Weer bedankt voor deze blog. Ook voor Mentaal Emotioneel (of althans voor mij) geldt: geen whats app!
! Ik mis wel de uitwisseling die we via HDA hadden!
Groet en succes Josefien Laghuwitz.
Als eveneens m-f georiënteerd persoon, maar dan wat ouder (76) dan je man en zoon, begrijp ik hun standpunt t.a.v. WhatsApp wel. E-mail is voor je man waarschijnlijk een beter bruikbaar communicatiemiddel, ook omdat daarbij de druk om bliksemsnel te reageren lager is, maar je zoon zal zich daar nog wel te jong voor voelen, omdat hij zich ondanks zijn m-f oriëntatie naar alle waarschijnlijkheid niet kan onttrekken aan de invloed van zijn leeftijdgenoten. Ik verwacht overigens binnen niet al te lange tijd een herwaardering bij velen van ‘oude’ communicatiemiddelen als e-mail, telefoon en mogelijk zelfs briefpost, nu de tijdrovende rages m.b.t. Facebook, WhatsApp, e.d. wat op hun retour lijken te zijn.