Kerst, leuk of gedoe?

Door Helga van der Hart

Zo ziet kerst er bij ons thuis uit… 😉

Zo, de sint hebben we achter de rug, op naar de kerst. Hoewel dit proces voor sommigen al lang in gang is gezet. Zelf kreeg ik in oktober ook al de vraag; hoe gaan we het dit jaar doen met de kerst?

Dit blog gaat over het gezin waarin ik ben opgegroeid, dus ik hoop dat we dit jaar nog wel kerst met elkaar vieren, nadat ze dit hebben gelezen… ;-).

Kerst, eerlijk gezegd, al jaren best wel een beetje gedoe bij ons. Want hoe vieren we het nu, zodat iedereen zich erin kan vinden waardoor deze dagen relaxed en gezellig zijn, waar we niet opgepirkt hoeven te zitten, en er goed eten is.

Verschillende uitgangspunten

 • “ Moet geen verplichting zijn hoor “ ; aldus mijn vader (fysiek – mentaal) 
 • “ Ik pas me aan aan jullie “; aldus mijn moeder (emotioneel – fysiek) 
 • “ Ik zit er niet op te wachten hoor, kerst “; aldus mijn broer (emotioneel – mentaal) 
 • “ Zullen we dit jaar ook iets doen, zodat we elkaar niet de hele tijd hoeven aan te staren “; aldus mijn zus (emotioneel – fysiek)
 • “ Laten we het gewoon relaxed en gezellig houden en niet zo ingewikkeld doen “; aldus ik….. (emotioneel – fysiek

En juist deze verschillende uitgangspunten, maken een leuke kerst best ingewikkeld. En dan hebben wij nog niet eens een samengesteld gezin, heb ik schoonouders die elk jaar in het buitenland zitten, en laat ik voor het gemak de aangetrouwde kant er even buiten… 

Gelijk of gezeik?

De grote vraag is natuurlijk, wie heeft er nu gelijk, wie ziet er te zeiken en wie doet er water bij de wijn? Of is een betere vraag, wat zeggen de uitgangspunten eigenlijk over jou en wat zegt het over de behoefte van de ander? “ We don’t see things as THEY are, we see things as WE are “. Volgens mij geeft dit laatste de beste ingang om met dit soort verschillen om te gaan. Voor onze vaste lezers, er spelen natuurlijk heel veel verschillende processen bij dit soort dingen, en toch kun je ook best wel wat herleiden naar de verschillende behoeften per dynamiek. Voor een kleine inkijk, zie onderstaande tabel.

DynamiekBelangrijkste primaire behoeften in groepen
Mentaal – Fysiek Rust en overzicht
Mentaal – Emotioneel Inhoudelijk gesprek
Emotioneel – Mentaal Vooruitgang en ideëen uitwisselen
Emotioneel – Fysiek Interactie en gezelligheid
Fysiek – Emotioneel Gemoedelijke sfeer, samen aan iets werken
Fysiek – Mentaal Iets doen en behoefte aan duidelijk nut

NB: Natuurlijk bestaan er niet maar 6 verschillende behoeften, hier spelen uiteraard nog vele andere processen. En toch zullen veel mensen zich in 1 van deze behoeften het meest herkennen (of misschien herken je juist een ander, is vaak nog makkelijker ;-)).

Kerst bij de familie Treur

Na het vele jaren bij mijn ouders gevierd te hebben, wat natuurlijk super is, merkten we toch dat het niet die relaxte kerst was, zoals we het zouden willen hebben. Oh ja, had ik al gezegd dat er inmiddels 6 kleinkinderen zijn in de leeftijd van 5 – 13 jaar? En had ik al gezegd dat mijn familie redelijk direct is in de communicatie in de zin van: het eten is niet echt lekker? Deze ingredienten maakten het voor ons ook best een uitdaging. Dus hup, kerst verplaatst naar ons huis (ingericht op kinderen) en Pascal (mijn man) in de keuken, want dat is Jamie II. Dit was een aantal jaren een prima concept.

Kerst anno nu

Tot het moment dat mijn broer en zijn gezin kerst heerlijk gingen vieren in de sneeuw met vrienden (van mij heeft hij groot gelijk). Dus daar kwam weer de vraag: “ Wat zullen we met de kerst doen? “. Inmiddels genieten wij met de kerst al een paar jaar in het huis van mijn schoonouders, aan het bos en vlakbij het strand. En vieren mijn ouders en mijn zus met haar gezin, de kerst ook daar. Het bos in, een spelletje doen, lekker eten à la Jamie, helemaal prima. Hiermee wordt er behoorlijk voorzien in de verschillende uitgangspunten en behoeften. 

Kerstboodschap

Kerst, ik hou ervan, ik hou van de lichtjes, van de gezelligheid, de open haard, het lekkere eten en het samenzijn. Hoe je het ook viert en met wie je het ook viert? Ik wens jullie vanaf deze plaats vooral een kerst waarin we gewoon een beetje vriendelijk en lief zijn voor elkaar.

PS: De foto laat zien hoe één gekregen huisje, is uitgegroeid tot een serieus kerstdorp in ons gezin…. Wie is de aanjager? 1x raden, zie de tabel. Nope, fout, dit komt toch echt uit de koker van mijn man ;-). En gelukkig geniet het hele gezin mee!

2 gedachten over “Kerst, leuk of gedoe?”

 1. Kerst is voor mij, ons, niets moet, er moet al zoveel in deze wereld en in dit land en het : moet ook voldoen aan………… Zoveel : Kerstballen”moeten ook omhoog gehouden worden, niets daarvan, gezellig bij elkaar, sjoelen, of wandelen als dat weer het toelaat en vroeger bij mijn vader & moeder thuis; gewoon stampot.
  Qua inrichting nu, wat Kerststukjes, kaarsjes en wat schijven berk in huis en dat is het.
  Het gevoel zit bij jezelf, niet in de omgeving.
  We wonen in een boshuis vlakbij een mooi natuurgebied in Westerwolde, buiten is binnen en binnen is buiten.
  Verder niks te willen, Kerst is een voorbijgaand moment, je maakt er zelf wat van. Wij laten ons niet meevoeren in de stemming van…………………..jeetje, puh en wat moeten we nu weer doen.
  Leven en laten leven en mooi als de kinderen kunnen komen, kan het niet dat zij het zo, geen nare of vervelende gevoelens.

  1. Hi Hugo, jij was mijn (Mara’s) meester in klas 3-5 op de basisschool. Wat een feest was dat. Geen poespas, geen ‘zo hoort het’-verwachtingen, daar deed je zelf ook niet aan :-), maar gewoon ‘echt’ zijn. Toen, en nu nog. Heerlijk om te lezen. Dank je voor reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *