Human Dynamics

1353526402Human Dynamics® is een praktisch gedachtegoed en procesinstrument dat vernieuwende, waardenvrije en werkbare inzichten geeft in fundamentele verschillen tussen mensen. We zijn allemaal anders in onze manier van denken, communiceren, samenwerken, organiseren, informatie verwerken, leren, leidinggeven, bijdragen aan teams en relaties, etc. We hebben ook ieder ons eigen ontwikkelingspad. Dat wat ten grondslag ligt aan de uiterlijke vorm van verschillen in kwaliteiten en ontwikkeling wordt met de Human Dynamics-methodiek op een waarderende manier ontrafeld. Diep onder het situationele gedrag bevinden zich de onderliggende structuren en processen, ofwel de ‘interne bedrading’. Deze verschillen hebben dan ook geen relatie tot leeftijd, geslacht, intelligentie of achtergrond en ze zijn zelfs waarneembaar bij kleine kinderen. Human Dynamics geeft een kijkkader voor verschillen in behoeften, drijfveren, motivatie, en persoonlijke ontwikkeling. Kennis van deze verschillen zorgt ervoor dat je je eigen specifieke kwaliteiten bewust gaat zien en gebruiken, en de facetten van jouw persoonlijke ontwikkeling beter kunt plaatsen en richting kunt geven. Tegelijkertijd geeft het zicht op de specifieke kwaliteiten van mensen met een andere ‘bedrading’. Er komt ruimte voor begrip, waardering, dialoog, verbeterde relaties, efficiëntere samenwerking en het bewust inzetten van persoonlijke kracht. Dat geeft (h)erkenning, eye-openers, hernieuwde energie en een schat aan handvatten voor nieuwe wegen om samen te kunnen werken, leren en leven. Met als resultaat een effectievere, plezierigere samenwerking en een gezamenlijke focus om elkaars kwaliteiten bewuster te benutten.

Persoonlijk zoekproces

Er is geen ‘testje’ om snel te ontdekken wat je persoonlijkheidsdynamiek is of die van iemand anders. In een actief en persoonlijk ontdekproces identificeren mensen zichzelf door de verschillen te horen, zien, ervaren en uit te wisselen. Mensen worden getraind om de persoonlijkheidsdynamieken van anderen te identificeren door een verhoogd bewustzijn en nauwkeurig luisteren en observeren. Daarbij steeds rekening houdend met de invloed van de natuurlijke behoeften die de eigen persoonlijkheidsdynamiek met zich meebrengt. De ervaring leert dat de opgedane kennis tijdens dit proces ook daadwerkelijk beklijft.

Drie bouwstenen, zes persoonlijkheidsdynamieken

In het kort: er zijn zes verschillende menselijke systemen vastgesteld, persoonlijkheidsdynamieken genaamd. Ieder systeem is samengesteld uit drie bouwstenen die in ieder mens aanwezig zijn – het mentale, emotionele en fysieke. De verschillen ontstaan door de (aangeboren) specifieke volgorde en intensiteit waarin de drie elementen intern zijn vertegenwoordigd en zorgen voor verschillen in kwaliteiten, focus, gedrag, motivatiesleutels en interesses.
cirkels Human dynamics
Human Dynamics-trainingsprogramma’s worden ingezet in het zakenleven, onderwijs, opvoeding, gezondheidszorg en bij het slaan van bruggen tussen culturen. Denk aan:

 • Teamvorming / samenwerking
 • Informatie overdragen (lesgeven, trainen) en leren
 • Persoonlijke / leiderschapsontwikkeling
 • Op waarde schatten en benutten van diversiteit
 • Verandermanagement
 • Opbouwen van gemeenschapsbewustzijn
 • Zorg voor de gezondheid
 • Interculturele overkoepeling

Human Dynamics is een zich nog steeds verdiepend mensconcept dat werd ontdekt, onderzocht en ontwikkeld door Sandra Seagal en David Horne in samenwerking met de duizenden deelnemers aan de trainingsprogramma’s en vele interviews. Zie ook ‘What is Human Dynamics?’ op de website van Human Dynamics International.

2 gedachten over “Human Dynamics”

 1. Goedemorgen,

  Een aantal jaren geleden heb ik via mijn school de opleiding Human Dynamics gedaan. Nu had een collega de zogeheten I- cube op haar bureau staan. Een erg handige tool
  Is deze nog verkrijgbaar?

  1. Hallo Carijn! Wat leuk dat je de I-cube kent! We hebben ‘m gemaakt tijdens mijn dienstperiode bij Interstudie, nu Marant. Je kunt contact opnemen met hen om te vragen of zij de I-cube nog op voorraad hebben. Mochten ze ‘m niet meer hebben, dan kun je contact met mij opnemen voor een ‘platte’ versie 😉 mara@verschilspecialisten.nl Fijn weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *